Autokamera

A

Tallentavat autokamerat ovat varsin yleisiä esimerkiksi itäisessä naapurimaassamme, missä liikennekulttuuri on värikästä ja onnettomuustilanteissa syntyy helposti vastakkainasetteluja.  Video helpottaa tilanteen selvittämistä niin viranomaisten, kuin vakuutusyhtiönkin suuntaan. Suomessa tätä ongelmaa harvoin on, mutta silti kamerat ovat alkaneet yleistyä.

Teslassa itsessään on jopa kahdeksan eri suuntiin kuvaavaa kameraa, jotka ovat tällä hetkellä vain Autopilot -järjestelmän käytössä. Teslan toimitusjohtaja ja keulakuva Elon Musk on kuitenkin Twiitannut, että kamerat otettaisiin lähiaikoina myös ns. ”dash cam” -käyttöön ja ominaisuus tulisi Teslan tapaan ilmaisena ohjelmistonpäivityksenä.

Itse näen kameran olevan hyödyllinen lähinnä perinteisten pysäköintikolhujen selvittämisessä. Valitettavan usein autojen kylkiä kolhitaan ahtailla parkkipaikoilla, eikä kolhiva osapuoli jätä läheskään aina yhteystietojaan asian selvittämiseksi. Laadukkaat autokamerat ovat varustettu sensoreilla, jotka huomaavat liikkeen tai pienenkin tärähdyksen, joka aktivoi automaattisesti muutaman sekunnin tallennuksen ennen ja jälkeen tapahtuman. Tämä ominaisuus vaatii kuitenkin kameralle jatkuvaa virransyöttöä, joka vaatii omat ratkaisunsa.

Teslan ominaisuutta odotellessa

Vertailin laajasti eri kameramalleja ja päädyin lopulta Korealaisen BlackVuen DR750S-2CH -malliin.

Kyseinen kamera on uusinta teknologiaa ja varustettu Sonyn herkällä STARVIS™-sensorilla, joka parantaa kuvanlaatua varsinkin pimeässä. Malli on 2-kanavainen, sisältäen erillisen Full-HD -laatuisen takakameran.

DR750S tukee myöskin cloud-ominaisuutta, jolloin kuvaan ja tallenteisiin pääsee etänä applikaation kautta. Laite osaa kytkeytyä ennalta määriteltyihin WiFi-verkkoihin ja ilmoittaa käyttäjälle poikkeuksellisista tapahtumista, kuten tärähdyksistä. Kätevimmillään käyttäjä voi ilmoituksen tullessa tarkistaa heti, mitä auton ympärillä tapahtuu.

BlackVue DR750S-2CH

  • 2-kanavaa
  • Full-HD
  • Sisäänrakennettu GPS
  • Mikrofoni
  • WiFi
  • 3-akselinen kiihtyvyysanturi

Jatkuvaan virtaan

Mikäli kameran haluaa valvomaan myöskin pysäköinnin aikana, on se kytkettävä perinteisen 12V-liitännän sijaan jatkuvaan virtaan. Tähän on tarjolla monia ratkaisuja aina sulakerasiaan kytkemisestä erilliseen akkuun, joka syöttää kameraan virtaa auton ollessa sammutettuna ja ladaten itseään ajon aikana.

Teslan kanssa päädyin kuitenkin ottamaan virran auton diagnostiikkaan tarkoitetusta standardiksi muodostuneesta OBD2-portista, joka sijaitsee yleensä kuljettajan jalkatilan yläosassa. Portti tarjoaa 12V jännitettä jatkuvana ja sen hyödyntämiseen löysin kätevän välikaapelin: https://www.obd2-shop.eu/product_info.php/cPath/25/products_id/289

Myös Teslassa 12V pistoke ottaa sähkön perinteisestä akusta suuren ajoakun sijaan. Kameran virrankulutus on kuitenkin varsin maltillista, eikä sen pitäisi syödä normaalissa käytössä akkua loppuun.

Kameran johdotusten vetäminen siististi on pieni urakka, johon löytyy esimerkiksi YouTubesta hyviä ohjevideoita. Itse pyrin piilottamaan kaapelit kajoten mahdollisimman vähän auton verhoiluun. Esittelen asennuksen tulevassa kirjoituksissa.

Jätä kommentti

Kuka?

Blogin kirjoittaja on 40 lähestyvä PK-seudulla asuva mies, joka innostuu uudesta teknologiasta ja kaikesta mikä lentää.

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat