Miten Teslaa ladataan?

M

Tämä aihehan on se kiinnostavin. Mistä Teslan tankkiin laitetaan sähköä?

Tesla tukee suoraan Euroopassa varsin vakiintunutta type-2 standardia, sekä Teslan huippunopeaa Supercharging-latausta. Tämän lisäksi autoa voidaan ladata adaptereilla normaalista 230v töpselistä, voimavirtapistorasiasta sekä erittäin nopeista CHAdeMO -latausasemista. Käydäänpä nämä läpi hitaimmasta vaihtoehdosta nopeimpaan.

Lähes kaikki julkiset latauspisteet löytyvät kätevästi Tesla Clubin ylläpitämästä kartasta: https://kartta.teslaclub.fi

Latauspisteet

230v (shuko)

Tavanomaisin lataustapa on tavallisesta 230v töpselistä, kuten lohkolämmittimen pistokkeesta. Tämä tarjoaa periaatteessa parhaimmillaan 1×16 ampeeria. Se tarkoittaisi noin 14 kilometrin toimintamatkaa tunnissa, mutta käytäntö on hieman toinen, sillä vanhempia rasioita ei ole suunniteltu niin suureen tehoon jatkuvassa käytössä. Pahimmillaan rasia saattaa sulaa kuumentuessaan. Tästä syystä töpselilatausta suositellaan esimerkiksi 8 ampeerilla, jolloin toimintamatkaa saa hieman alle 10 kilometriä tunnissa. Tämä riittänee satunnaiseen lataustarpeeseen varsin hyvin.

Tätä varten Teslan mukana toimitetaan Tesla Mobile Connector, jossa on vaihdettavat päät shukoa ja voimavirtaa varten.

Voimavirtapistorasia

Edellä mainittu Teslan Mobile Connector tarjoaa sopivan adapterin myös voimavirtapistorasiaan, jonka jokainen tunnistaa punaisesta väristään. Näitä pistorasioita näkee usein työmaalla tai muualla, missä tarvitaan hieman enemmän potkua sähkölaitteeseen. Tällä tavalla toimintamatkaa saa autoon mukavat 54 kilometriä tunnissa.

Type-2

Type-2 on se yleisin lataustapa. Kyseisen standardin latausasemia näkee kauppakeskuksien ja huoltoasemien pihoissa, kuten myös kotilatausasemissa. Asemien määrä lisääntyy kovaa vauhtia ja niiden latausnopeuksien vaihdellessa ne luokitellaan hitaaksi- tai keskinopeaksi latauspisteeksi. Parhaimmillaan Tesla ottaa niistä 81 kilometriä tunnissa ja tätä varten auton mukana tulee sininen 7.5 metrin kaapeli.

CHAdeMO

Melkoisen sanahirviön takaa paljastuu toiseksi tehokkain lataustapa. CHAdeMO vaatii toimiakseen adapterin, joka tulee Teslan ja CHAdeMO -aseman välille. Tämä pulikka maksaa noin 500 €. Näistä asemista Teslaa lataa parhaimmillaan 215 kilometriä tunnissa.

Supercharging

Supercharging on Teslan kohdalla se JUTTU. Kyseessä on Teslan rakentama ja ylläpitämä huippunopea latauspisteverkosto, joka lataa autoon jopa 270 kilometriä PUOLESSA tunnissa. Täyteen akun saa noin tunnissa. Latauspisteet on sijoiteltu pääväylille niin, että ne mahdollistavat pitkät siirtymät paikasta toiseen. Tällä hetkellä asemat ovat ilmaisia Teslan omistajalle, mutta jatkossa uusien autojen omistajat saavat vuodessa 400 kWh (~1600 km) ilmaiseksi, jonka jälkeen lataus maksaa nimelliset 0,20€ / kWh.

Käyttämällä Teslan tarjoamaa suosituskoodia, saa uuden auton ostaja lataukset jatkossakin ilmaiseksi. Kyseisen edun saat esimerkiksi tästä: http://ts.la/joonas3311

Kirjoitushetkellä Suomesta löytyy 6 Supercharging latauspaikkaa (Paimio, Vierumäki, Akaa-Toijala, Jalasjärvi, Äänekoski, Pyhäjärvi), jossa jokaisessa on useita lastausasemia. Ensi vuoden aikana asemia on avautumassa Poriin, Kotkaan, Lappeenrantaan, Kalajoelle ja Iihin.

Superchargerit löydät tältä kartalta:
https://www.tesla.com/fi_FI/findus/supercharger

Kustannukset

Suurin osa ilmaisista latausasemista löytyy kauppakeskuksista ja pysäköintihalleista (pysäköintimaksu). Muita asemia ylläpitävät eri operaattorit, joita ovat esimerkiksi Virta ja Fortum Charge & Drive. Esittelen nämä asemat hintoineen seuraavissa kirjoituksissa.

Tällä hetkellä itselle ajankohtaisinta on kotilataus, joka maksaa juuri sen hinnan, millä sähköä ostaa. Itse ostan vain uusiutuvaa energiaa, jolloin hinta siirtomaksuineen liikkuu noin 0.14 € / kWh tuntumassa. 75 kWh akulla varustetun auton lataan siis täyteen 10,50 €:lla. 100 kilometrin ajokustannukset ovat siis pyöreästi 3 euroa.

Jätä kommentti

Kuka?

Blogin kirjoittaja on 40 lähestyvä PK-seudulla asuva mies, joka innostuu uudesta teknologiasta ja kaikesta mikä lentää.

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat