Olisiko teillä hetki aikaa puhua latausliittimistä?

O

Tervehdys hetken hiljaiselon jälkeen!

Tesla toi toukokuussa markkinoille 170 € hintaisen CCS Combo 2 -adapterin, joka mahdollistaa CCS-latauksen myös muissa kuin Model 3 -malleissa, joissa ko. liitäntä on vakiona. Adapteri toimii suoraan kaikissa 1. toukokuuta 2019 jälkeen valmistetuissa S ja X -autoissa, mutta vanhempiin tarvitaan adapterin lisäksi erillinen jälkiasennettava ohjainlaite.

CCS?

CCS tulee sanoista Combined Charging System (Combo) ja on markkinoita valtaava pikalatausstandardi, jota käyttää Teslan lisäksi mm. BMW ja Volkswagen. Standardi mahdollistaa jopa 125 kW latauksen. Suomessa CCS-lataus yleistyy vauhdilla ja on kirjoitushetkellä ohittanut CHAdeMO-latauslaitteiden määrän. Esimerkiksi K-Lataus tarjoaa pikalatausasemillaan molemmat vaihtoehdot.

Retrofit

Oma autoni on valmistettu loppuvuodesta 2017, joten tilasin Teslalta CCS Combo 2 -adapterin ns. retrofit -modifikaation. Muutaman viikon odottelun jälkeen osat saapuivat Teslalle ja sain yhteydenoton asennusajan sopimiseksi. Mikä kätevintä, homma hoitui taas Mobile Service -yksiköllä. Huoltoauto tuli arkipäivänä työpaikkani autohalliin ja asensi tarvittavan ohjainlaitteen auton takapenkin alla olevaan tilaan, missä sijaitsee mm. laturi ja muuta ohjainelektroniikkaa. Koko toimenpide otti aikaa vain reilut 30 minuuttia ja lompakko keveni 500 €:lla, sisältäen 170 € adapterin. Hinta on varsin kohtuullinen, sillä esimerkiksi pelkkä CHAdeMO-adapteri maksaa reilut 500 €.

Teslan lataustavat

Teslaa voi ladata lukuisilla tavoilla ja CCS sijoittuu näissä kärkeen. Tässä vertailu tämän hetkisistä mahdollisuuksista Tesla Model S -mallin kohdalla. Taulukkoa lukiessa on kuitenkin hyvä muistaa, että latausnopeus laskee merkittävästi akun lähestyessä täyttä. Varsin vauhdikasta latausta tästä huolimatta!

Lataustapa kW km latausta tunnissa
Tesla Mobile Connector (1 x 14A suko) 3 18
Tesla Mobile Connector (1 x 16A voimavirta) 3,7 22
Tesla Mobile Connector (3 x 16A voimavirta) 11 52
Tesla Mobile Connector (3 x 16A voimavirta) 11 52
Type 2 (3 x 22A) 16,5 77
Tesla Supercharger 120 500
Tesla Supercharger (versio 3) 250 1800
CHAdeMO (adapteri) 43 175
CCS Combo 2 (adapteri) 120 500

CCS vai CHAdeMO?

Tällä hetkellä pikalatausasemat tarjoavat lähes poikkeuksetta molemmat liittimet. Pidempään markkinoilla ollut CHAdeMO on erittäin toimintavarma uuteen CCS:ään verrattuna. CCS:n varmuus paranee kuitenkin vauhdilla, jolloin uskon sen syrjäyttävän CHAdeMO:n lyhyessäkin ajassa.

Kuka?

Blogin kirjoittaja on 40 lähestyvä PK-seudulla asuva mies, joka innostuu uudesta teknologiasta ja kaikesta mikä lentää.

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat